7 Surprize Neplăcute În Fotografia Pe Film Și Soluțiile La Acestea

Am stabilit că fotografia pe film este distractivă și merită urmărită. Din păcate, trăind în era digitală accesibilitatea filmului și mai ales a unui aparat bun pe film este greoaie. Iată mai jos câteva probleme de care m-am lovit și posibile soluții și metode pentru prevenire.

Atenție La Alegerea Aparatului Foto

Există o o suită de aparate foto pe film printre care amintesc:

 • aparate mecanice în totalitate (ex: Leica M3,  Zorki 4, Fed, Smena etc.)
 • aparate mecanice și cu baterii pentru măsurarea expunerii (Leica M7, Leica M6 etc.)
 • aparate foto pe film compacte pe baterii (ex: Nikon 35AF,Ricoh AF-5 etc.)
 • SLR-uri pe film (ex: Nikon F60, Nikon F80 etc.)
 • Aparate foto pe film Range Finder (ex: Leica, Zorki, Voigtlander Bessa etc.)
 • Aparate foto pe film format lat (ex: Pentacon six etc.)
 • etc.

Fiecare dintre aceste aparate și categorii de aparate are specificul lui  și problemele lui specifice în funcție de model, calitatea aparatului, vârstă!

Din păcate o mare parte din aparatele pe film pe care le-am folosit au avut probleme mai sau mai puțin ascunse.

STOP pozelor urate!

OPRESTE-TE sa faci fotografii NASPA! 
Ia gratuit acest ghid, ca si tu sa-ti bucuri ochii!

Soluții: 

 • întreabă vânzătorul de probleme (te poate minți)
 • caută pe Internet probleme comune în limba engleză (common problems denumire aparat)
 • caută înainte manualul aparatului ( manual pdf denumire aparat, află exact cum funcționează)
 • asigură-te că ai un film de gol de sacrificiu pentru a-l testa pe loc (cum trage filmul, cum încarcă filmul, dacă nu agață filmul etc.) – cumpără un film de 10-5 lei sau expirat pentru a putea face aceste teste!
 • întreabă de aparatele respective pe  grupuri de discuții specifice despre aparatură și fotografia pe film
 • verifică cursa de focalizare a obiectivului – dacă merge lin
 • interesează dacă trebuie un CLA („Curățare, Lubrifiere, Ajustare”) și unde poți face asta.
 • atenție mare la vizor – un vizor luminos și curat este foarte important pentru un aparat pe film!
 • atenție să nu aibă scurgeri de lumină în interiorul aparatului

De obicei un aparat pe film bun ajunge la prețul unu aparat digital sau peste (dacă ne uităm la Leica).

De asemenea caută să vezi dacă îi poți asigura service aparatului – pentru că există șanse foarte mari să aibă nevoie de service. Deci un aparat foto pe film bun costă și costă și întreținerea lui. Să nu crezi că poți căuta ceva ieftin în prezent și scapi ieftin.

De multe ori este un joc de noroc. Ceva merge și ceva nu merge. Dacă mergi pe modele scumpe de calitate și vei face un studiu clar înainte, știind ce vrei cu exactitate ai șanse mari să scapi de ghinioane.

Rupere film

O problemă pe care am pățit-o de curând este că mi s-a rupt filmul pe la mijloc după ce am terminat filmul. Nu mi-am dat seama, am crezut că filmul a intrat în canistra de film și am deschis aparatul. Am salvat doar câteva fotografii. Nu știu dacă a fost vina filmului, sau a aparatului foto care a agățat ceva sau ambele deodată. Cert este că am pierdut un film cu fotografii care știam că sunt bune – mare durere!


Punerea defectuoasă a filmului pe rola pentru developare

O altă pățanie nefericită a fost punerea filmului defectuos pe rola pentru developare. Filmul nu s-a rulat bine și s-a lipit pelicula de ea însăși. Astfel s-au pierdut toate pozele din zona lipită.

Când am rulat filmul pe rolă, am simțit că mergea mai greu și  a trebuit puțin mai mult forță. Astfel arată un film lipit și pus greșit:

 

Soluții:

 • atenție mare când pui filmul pe rolă
 • filmul trebuie să curgă lin
 • dacă simți rezistență atunci nu forța, dă înapoi și rulează iar

 

Agățarea Filmului În Aparat

Aceasta este cea mai des problemă pe care am întâlnit-o. Poate fi prevenită prin testare prealabilă a aparatului foto cu un film de test. Nu realiza fotografii înainte să testezi aparatul.

 

Baterii

Aparatele vechi pe film folosesc baterii greu accesibile. Caută înainte să iei un aparat foto care folosește baterii ce se mai găsesc pe piață. Înlocuitorii și adaptoarele de baterii, pentru mine cel puțin nu au mers!

De asemenea costul bateriilor „rare” este mai mare – pentru că se găsesc doar online și se mai adaugă transportul.

Reparații

Cum am zis mai sus. Foarte probabil vor necesita reparații unele aparate foto sau măcar service. Este bine să ai în vedere și asta când iei un aparat foto – accesul ușor și facil la un service de aparate foto pe film. Pentru București service-ul recomandat de majoritatea este kamerawerk.ro.

Folosirea de chimicale vechi

Dacă folosești și refolosești revelatorul există șanse să-ți iasă mai murdar negativul și să nu fie bine revelat. De aceea atenție mare aici, căci fotografiile nu lei mai recuperezi. O soluție este să folosești Rodinal R09 revelator care se folosește o singura dată și se aruncă după fiecare utilizare.

Concluzii

Fotografia pe film este foarte frumoasă, doar că din păcatate industria aparatelor foto pe film a murit și de aici toate aceste probleme. Dacă vei fi atent la ce am zis mai sus vei scăpa de multe bătăi de cap și frustrări! Și până să te apuci să faci fotografie serioasă pe film, asigură-te că ai testat aparatul, filmul, revelatorul și ai o procedură clară care-ți aduce rezultate consistente.

 

 

Leave a Comment