7 Poze Cum Nu Ai Mai Văzut Din Bran Iarna 2019

Am pregătit pentru tine 7 poze realizate în zona Bran. Sunt poze de peisaje deoarece zona se pretează pentru astfel de fotografii.

Fotografiile sunt realizate cu diferite aparate foto: Panasonic Lumix G80, Olympus OMD EM10 MK II și Sony A7s. Sunt post procesate în Adobe Lightroom și Capture One (cel mai bun procesator RAW aș zice) când am fost mai harnic.  Haide să le vedem.

Poza 1. Castelul Bran – Zi Mohorâtă Cu Soare Foarte Timid Ascuns De Nori

Când am făcut poza de mai jos ziua era foarte mohorâtă – soarele vroia să apară dar nu apărea. Originalul era foarte șters, dar la prelucrarea pozei cu Capture One s-au ivit culori pe care nici nu le bănuiam că există.

Castelul Bran 2019. Pentru realizare am folosit: Lumix G80 + Obiectiv 12-100mm F4 Olympus + Capture One + Photoshop pentru corecție perspectivă (era un pic deformată datorită unghiului și obiectivului).

Poza 2. Vedere Piatra Craiului Din Zărnești

Mai jos este o poză care mi-a plăcut foarte mult datorită faptului că zăpada era doar puțin atinsă de câteva urme, iar norul era deasupra muntelui.

STOP pozelor urate!

OPRESTE-TE sa faci fotografii NASPA! 
Ia gratuit acest ghid, ca si tu sa-ti bucuri ochii!

Tehnica folosită a fost panorama verticală, deoarece fiind pe fugă am vrut să cuprind toate priveliștea, urmând să compun acasă imaginile finale. Această tehnică este excelentă pentru peisaje și pentru a compune după imaginile finale – mai ales când ești pe fugă mare. Vezi detalii despre astfel de foto ponturi aici.

Vedere Piatra Craiului Din Zărnești. Pentru realizare am folosit: Lumix G80 + Obiectiv 12-100mm F4 Olympus + Filtru Polarizator Zeiss + Adobe Lightroom

 

Poza 3. Vedere Piatra Craiului Din Bran

Poza de mai jos a fost realizată cu Olympus OMD EM10 plus obiectivul zoom 75-300 mm. Lumina era foarte interesantă. Din păcate nu am avut filtru polarizator dar cu ajutorul Capture One Pro am reuști să păstrez detaliile: strălucire, lumină, culori, textură.

Ce aș mai face la această poză, ar fi să mai luminez un pic partea de jos unde se vede păduricea de mesteceni cu trunchiuri albe.

Vedere 2019 Piatra Craiului Din Bran. Pentru realizare am folosit: Olympus OMD EM 10 MKii + Obiectiv 75-300mm Olympus + Capture One

Poza 4. Brad Solitar, Bran 2019

Acest brad solitar se vedea și cu ochiul liber, dar pentru a-l pune în evidență era clar nevoie de un teleobiectiv. Astfel am folosit focala de 300 mm echivalentă cu 600 mm pe full frame.

Se observă că păduricea iese mai bine în evidență – aceasta datorită luminii direcționale.

Brad Solitar. Pentru realizare am folosit: Olympus OMD EMD10 MKii + Obiectiv 75-300mm Olympus + Capture One

Poza 5. Turmă Mică De Oi La Apus

Soarele apunea rapid și lumina dispărea repede. Pentru a obține soarele în stea am folosit F16. Camera folosită este Sony A7s cu următoarele setări 1/500 ISO 6400 + “exposure braketing” de 5 imagine la +1EV. Adică am realizat 5 fotografii una după alta, pe care le-am compus într-o imagine HDR în Adobe Lightroom.

Oile se mișcau foarte repede și mi se pare că această setare a fost ideală. Chiar dacă imaginea la F16 se cam deteriorează (și uimitor pe Tamron 28-75mm nu mi se pare că s-ar deteriora) și cu ISO mare, important este că am obținut ce am vrut – soarele în stea, oile cu detalii clare.

Consider că imaginea merge și mai bine prelucrată – zgomotul de imagine l-aș scoate în Affinity Photo (consider că are cel mai bun algoritm de scoatere zgomot de imagine). Dar pentru web și chiar tipărire format mic, sunt mulțumi de calitatea obținută cu minimum de efort.

Turmă Mică De Oi La Apus Bran 2019. Sony A7s+Tamron 28-75mm + Adobe Lightroom (HDR)

Poza 6. Apus De Soare În Bran

Această fotografie este realizată cu aceleași setări de mai sus. Lumina era foarte contrastantă – deși senzorul Sony A7s poate recupera incredibil de multe detalii din umbre și zonele luminoase, mai sigur este să mergi pe un HDR.


Apus Bran 2019. Sony A7s+Tamron 28-75mm + Adobe Lightroom (HDR)  → Tehnica de editare pe care am folosit-o este  ► explicată aici ◄ .

Poza 7. Ultimul Păstor

Cred că această poză îmi este cea mai dragă dintre toate, datorită mesajului, contextului, atmosferei, culorilor. Omul înnobilează peisajul.

Cred că editarea putea fi mai bună un pic pentru a scoate o calitate și mai bună. Dar pentru exemplificare, poveste și atmosferă consider că numai are sens să țin poza pe hard disk să mănânce praf!

Ultimul Păstor. Sony A7s+Tamron 28-75mm + Adobe Lightroom (HDR)

Un Sfat De Final

Am tăiat majoritatea fotografiilor din acest articol în format 4×3 și 4×5 pentru a optimiza afișarea lor pe ecranele telefoanelor mobile – care dezavantajează afișarea peisajelor când sunt ținute în poziție verticală! Este un sfat de ținut minte pentru cei care doresc să-și publice pozele în format peisaje, indiferent de platforma pe care o folosesc. Formatul 4×3, 4×5 sau 1×1 (pătrat) îți dau cea mai bună acoperire pe un telefon mobil/tabletă folosită în modul vertical.

Am și câteva panorame , dar le voi prezenta într-un videoclip pe YouTube viitor (pentru că în video poți întoarce ușor ecranul și să vezi toate panoramele în formatul corespunzător). Așa că abonează-te la canalul nostru dacă nu ești deja abonat – APASĂ AICI 

Urmărește-mă și pe Instagram aici.

Leave a Comment