7 Aplicații Pentru Editarea Și Organizarea Fotografiilor

Fotografia este un proces complex. De la idee până la rezultatul final (tipărit sau vizualizat pe PC) sunt pași mulți și fiecare pas contează.

Unul dintre cei mai importanți pași sunt cei legați de editarea / post procesarea fotografiilor și organizarea lor – articolul de azi presupune ca deja știi ce sunt fișierele raw.

De aceea astăzi vom discuta despre aceste aplicații pentru editarea fotografiilor pe care le folosesc și pe care ți le recomand.

Aplicații Gratuite Pentru Editarea Și Organizarea Fotografiilor

Personal nu cunosc aplicații gratuite care să se ridice la nivelul celor plătite – nici pe departe! De aceea chiar dacă mai jos îți ofer câteva aplicații, nu ți le recomand. În momentul în care ai investit în camera foto și sper că și în PC ai nevoie de aplicații software puternice – cu suport, cu ergonomie și facilități astfel încât să te ducă acolo unde dorești.

Nu-ți iei un aparat foto bun, ca să-ți strici poza într-un soft slab! Și softul contează enorm de mult!

Iată mai jos lista aplicațiilor gratuite pe care le poți testa:

SOFT DE EDITARE FOTO ȘI DEVELOPARE RAW GRATUIT

  • digiKam
  • RawTherapee
  • Photivo
  • Snapseed pe android
  • softul de „raw developement” de la producătorul camerei tale (caută specific softul pentru Nikon, Canon, Olympus, Fuji etc.)

Acum să trecem la cele plătite în ordinea recomandării personale!

1. Suita Adobe Lightroom CC și Adobe Photoshop

Este cea mai cunoscută suită de editare fotografii (detalii aici). Numai vorbesc de suita care include și Adobe Bridge, Premiere și Adobe Sound, After Effects și Indesign – toate făcute să meargă bine și eficient împreună!

15 Motive Pentru Care Să  Alegi Adobe Lightroom Și Adobe Photoshop

  1. cost relativ mic aproximativ 10 euro/lună
  2. dacă faci un update și ai vreun bug poți face roll back direct din creative cloud
  3. suport pe telefonul mobil (aplicația o cosinder mai bună și mai intuitivă decât Snapseed)
  4. suport RAW foarte variat
  5. cel mai bun, demențial sistem de organizare a fotografiilor
  6. editarea cea mai rapidă, facilă, logică, intuitivă
  7. suport și materiale de învățare foarte multe atât scrise cât și video – vezi și cursul nostru despre Adobe Lightroom
  8. sistem de sincronizare al editărilor pe multiple fotografii (poți aplica editări pe sute și zeci de fotografii deodată)
  9. integrare excelentă cu Adobe Photshop – ctrl+e și ești în Adobe Photoshop (care sper că numai are nevoie de introducere)
  10. export rapid în câte formate vrei
  11. modul de printing, slideshow etc.
  12. practic poți face toate procedurile de la sortare, editare la export și printing într-un singur program – totul foarte bine integrat, cu o mulțime de scurtături
  13. integrare cu console de editare – nu vei fi nevoit să folosești mouse-ul și tastura ci vei putea folosi controlere midi sau controllere dedicate 
  14. funcție de HDR și panoramă integrată
  15. sotare și selecție a imaginilor impecabilă (rapidă, eficientă).

Adobe Lightroom nu o fi cea mai bună aplicație pentru toate fișierele RAW, dar este cea mai veche și cea mai stabilă.

Mai mult decât atâta oferă compromisul cel mai bun într-o organizare excelentă, o editare bună și o calitate a imaginii bună.

Ce îmbunătățiri mi-aș dori pentru Adobe Lightroom:

  • actualizări care să-l facă să meargă mai repede – se lucrează deja la acest lucru, dar sunt încă în urmă față de noii competitori – tocmai pentru că sunt mai vechi și au codul mai vechi
  • calitate a imaginii la egalitate cel puțin cu Capture One

Și astfel ajungem la competitorul numărul unu pentru Adobe Lightroom – Capture One.

2. Capture One

Adobe Lightroom are un singur competitor real când vine vorba de calitatea imaginii și acesta este programul Capture One – detalii aici.

Deși am penultima versiune de la Capture One, nu am făcut upgrade la ultima și o să vezi mai jos de ce.

Capture One. Lumix. Tudor Mateescu.

6 Motive Pentru Care Să Alegi Capture One

  1. Dacă vrei cea mai bună imagine posibilă din fișierele tale RAW alege Capture One – indubitabil vei crede că ai altă cameră foto și alt obiectiv – calitatea imaginii în Capture One din fișierele RAW este uimitoare! Doar că atunci când publici imaginile pe rețelele sociale sau online vei pierdea acea calitate – de aceea eu prefer să merg pe Adobe Lightroom – care-mi oferă în final aceleași rezultate.
  2. Consum mic de resurse față de Adobe Lightroom – imaginile sunt mult mai rapid încărcate și procesate
  3. Colorizare și ajustare culori foarte bună
  4. Măști excelente (selecție automată foarte bună)  și lucru pe layere / straturi (foarte eficient sistem)
  5. Catalog și sortare asemnătătoare cu Adobe Lightroom
  6. Proces bun de reducere al zgomotolui de imagine – mai bun ca Adobe Lightroom (dar nu cel mai bun)

De ce nu aș alege Capture One ca aplicație singulară pentru editarea fotografiilor

Acum aș vrea să scriu aici de ce nu aș alege doar Capture One și de ce personal m-am reîntors la Adobe Lightroom – deși pot spune că indubitabil fotografiile ieșite din Capture One au niște detalii uimitoare.

  1. Modul de organizare este ambiguu și încurcat
  2. Programul este greoi de învățat – nu este la fel de intuitiv precum Adobe Lightroom
  3. Programul deși nu este la început tot suferă modificări de interfață– ceea ce nu este cazul pentru Adobe Lightroom
  4. Capture One are bug-uri destul de enervate și care se repetă (cu tableta wacom, catalogul se blochează des pe o imagine)
  5. Abia au introdus unealta radial mask (o unealtă foarte importantă pe care Adobe Lightroom o are de mult – vezi detalii despre radial mask aici)
  6. Nu au opțiunea de a compune imagini HDR și panoramă – trebuie să le faci tot în Adobe sau alt program!

Și probabil mai sunt multe motive. Cred că primul motiv este reprezetant de catalog – care nu este la același nivel ca Adobe Lightroom și de buguri – catalogul mi se blochează deși „merge mai repede”. Plus lipsa funcțiilor pe care le folosesc – HDR, panoramă, unelte.

Trandafiri Parcul Carol. Lumix G80. Capture One. Tudor Mateescu.

Capture One este util să fie folosit sub mod de sesiune și nu catalog.

Se poate folosi concomitent cu Adobe Ligtroom întro procedură de genul: 

  1. developare RAW în Capture One
  2. export DNG pentru Adobe Lightroom

Doar ca acesta este un pas în plus care-ți ia timp.

3. Affinity Photo

Acesta cred că este programul cel mai atractiv de editare fotografii și poze pentru un începător, deoarece are și costul cel mai mic. Cu toate acestea îți precizez că nu are cel mai bun developator RAW – deci probabil vei dori să folosești softul de la cameră.

Prelucrare Affinity Photo. Tudor Mateescu.

De ce să alegi Affinity Photo:

  1. are cel mai bun preț – eu l-am luat cu 50$ și prețul afișat acum este de 250 lei – detalii aici
  2. poți folosi acest program pentru orice editare pe care

    ai face-o cu Adobe Lightroom sau Photoshop

  3. funcționează asemănător suitei Adobe și poate să facă cam tot ce face Adobe Photoshop
  4. este mai rapid decât suita Adobe
  5. algoritmul pentru reducerea zgomotului de imagine(noise reduction) este excelent (poate cel mai bun din toate câte le-am testat)

A fost primul program pe care l-am folosit până am trecut pe Adobe. Îl folosesc în continuare pentru fotografiile care au zgomot de imagine semnificativ. Are funcție de batch și acțiuni și poți scoate foarte bine zgomotul de imagini.

Fără acest program care are această funcție excelentă de reducere a zgomotului de imagine aș fi considerat multe fotografii pierdute!

4. Luminar și Pluginul FLEX

Luminar (detalii aici) își propune să facă cam ce face Adobe Lightroom și Capture One, venind cu o suită de unelte creative și bazate pe inteligență artificială pentru a îmbunătății prelucrarea fotografiilor.

Deși puternic, deși bun totuși nu poate înlocui Adobe Lightroom. De aceea și creatorii Luminar și-au dat seama de acest lucru și atunci au creat pluginul FLEX care este de fapt Luminar ca plugin de Adobe Lightroom și Photoshop.

Pădure de mesteceni. Tudor Mateescu. Prelucrare Luminar.

Astfel poți folosi Luminar cu toate funcțiile și automatizările ca plugin direct pentru Adobe Lightroom și Photoshop – bineînțeles când am văzut acest lucru că am achiziționat Luminar Flex – astfel economisesc timp pentru anumite tehnici de procesare în Adobe Photoshop:

  • efect dramatice (câteodată prea exagerate dacă nu ești atent)
  • adăguare de raze de soare – excelentă funcție
  • efect orton
  • și ultimul Luminar aduce funcția de „sky replacement” – ceea ce înainte se făcea manual în Adobe Photoshop în câteva minute acum se poate realiza în câteva secunde
  • și multe alte funcții și filtre care-ți economisesc timp și aduc un plus pe care nu-l obții așa ușor în Adobe Lightroom / Photoshop

5.  NIK COLLECTION 2 DxO

Detalii aici

Acesta este un alt plugin extraordinar pe care-l folosesc des și care are o istorie aparte. Mai întâi a fost contra cost dar a fost luat de către Google și făcut gratuit (eu am această versiunea poate o găsești și tu pe Google). Google l-a luat pentru a utiliza niște algoritmi de care avea nevoie și a vrut să-l lase să moară dorind să-l închidă definitiv.

Cei de la DxO observând reacția comunității de fotografi care adoră să prelucreze imaginile în alb negru au luat de la Google acest plugin și s-au angajat să-l mențină pe piață! Ceea ce este o veste foarte bună, pentru că nu există plugin mai bun ca acesta, pentru prelcurarea fotografiilor în alb negru.

Prelucrare Silver Effex – Nick Silver. La metrou. Autor Tudor Mateescu.

De asemenea, mai are foarte multe funcții și efect foarte utile, dar primordial cred că este apreciat pentru componenta – Nick Silver Effex – care te ajută să obții niște fotografii alb negru de vis!

6. Adobe Bridge

Când nu găsesc ceva sau caut fotografii, clipuri video sau alte fișiere media mă folosesc de Adobe Bridge. Aces program de la Adobe este un program de catalogare a fișierelor care are o excelentă funcție numită – „show subfolders contents” prin această funcție pot vedea toate fotografiile de pe un HDD să zicem – iar pe urmă pot aplica și tot felul de filtre și sortări.

Este un program foarte puternic pentru a găsi ce ai nevoie.

7. Photomecanic – pentru organizare și viteză

Nu este o aplicație de editare fotografii și poze, ci de organizare.

Dacă nici unele dintre soluțiile de mai sus pentru organizare și viteză nu te-au mulțumit, atunci mai există varaintă Photomecanic (detalii aici).

Photomecanic este ideal pentru a fi folosit ca înlocuitor de catalog pentru Lightroom integrându-se perfect cu acesta.

Concluzii

Precum observi orice am face iar ne întoarcem la Adobe Lightroom – și nu este de mirare, căci este aplicația de care avem nevoie pentru o suită de proceduri de editare.

În privința Adobe Lightroom te poate ține departe politica de plată lunară (10 euro / lună) și poți fi mai tentat să plătești altă aplicație o singură dată – să zicem Capture One Pro 350 euro – doar că Capture One pro vine cu upgrade anual sau la doi ani – și licența pe care ai nu va mai fi probabil suportată în 2-4 ani! De aceea nu recomand ambalajul de marketing cu „licență pe viață” – licența poate fi stabilă și funcțională dacă ai un sistem fără update-uri – ceea ce nu prea este cazul în prezent.

Deci dacă nu vrei să pierzi timpul și să mergi direct la țintă, îți recomand să începi cu Adobe Lightroom deoarece îți va oferi tot ce ai nevoie pentru editarea și organizarea pozelor și fotografiilor, atât la nivel de amator cât și la nivel de profesionist.

Leave a Comment