Cui îi place să fotografieze flori, să citească în continuare!
Exprimarea grafică are propriul ei limbaj. Pentru a te exprima verbal, sau în scris, “așa cum simți”, trebuie să stăpânești diverse tehnici de lingvistică sau oratorie.
Exprimarea simțirii prin muzică, de asemenea presupune cunoașterea limbajului muzicii. Cunoașterea notelor muzicale, armoniilor, acordurilor și așa mai departe. De ce fotografia ar fi diferită de aceste științe? Nu este!
Ne place să fotografiem flori frumoase. Flori ce ne încântă pe moment. Flori ce trezesc în noi o încantare și bucurie. Scoatem telefonul și facem o poză! Dar este oare suficient să faci o plesnitură de poză și să crezi că ai captat momentul acela? Poate l-ai captat doar pentru tine, ca un stimul al memoriei! Dar pentru un privitor care nu te cunoaște și nu cunoaște scena cum ai putea face să transmiți povestea, încântarea bineînmiresmată a clipei pe care ai trăit-o când ai făcut fotografia?
Iată mai jos câteva sfaturi care să te ajute să stăpânești limbajul exprimării vizuale prin fotografie!
Cuprins
1. Care Este Subiectul În Fotografierea Florilor?
Inainte sa faci fotografia gandeste-te care este subiectul fotografiei. Prin subiect intelegem mesajul, povestea, emotia pe care doresti s-o exprimi.
Hai sa vedem in cazul florilor ce subiecte am putea aborda, astfel incat sa facem fotografia noastra mai buna:
- eleganta
- gingasie
- fragilitate
- sensibilitate
- culoare
- textura
- finete
- viata
- atingere delicata
- delicatete
- suave
- [mai completeaza aici alte atribute ale florilor pe care doresti sa le exprimi]
Aceste caracteristici pot fi atribuite unei flori. Daca vei fotografia un gard de flori de la distanta cum crezi ca vei putea scoate in evidenta una dintre aceste caracteristici? Nu vei putea, mai ales daca ai de a face cu flori mici! Bineinteles, poti fotografia si gardul cu flori daca stii ce faci, dar sa ne concentram pe primii pasi totusi.
Astfel ajungem la urmatorul sfat!
2. Redu numarul de flori din fotografie, la o floare sau la trei flori
Nu vreau sa zic ca doar atata trebuie sa fotografiezi. Dar pentru un incepator, un bebelus care face primii pasi in fotografie, restrictia compozitionala la una sau trei flori este reteta recomandata de doctor!
In momentul in care vei izola subiectul la una sau trei flori iti vei mari sansele considerabil sa faci o fotografie buna!
Exista si posibilitatea sa faci un buchet de flori si sa-l fotografiezi. Caci el va forma un intreg.
Doar ca acest intreg, sau aceasta floare sau aceste trei flori, pentru a putea fi puse in valoare au nevoie de un fundal!
Astfel ajungem la urmatorul sfat pentru fotografierea florilor.
3. Alege un fundal natural sau foloseste-te de adancimea de camp (DOF)
Fundalul face parte din poveste. El are rolul de a ajuta subiectul sa se exprime mai bine. Fundalul nu trebuie sa fie format din elemente ce distrag atentia de la subiect.
Iata mai jos trei metode de a obtine fundal:
- alege un fundal natural contrastant cu floarea – daca floarea este luminoasa izoleaza-o pe un fundal inchis la culoare – o scoarta de copac, pamant reavan. Cum faci acest lucru? Te deplasezi in jurul florii si te uiti atent la cadru astfel incat, floarea sa nu se suprapuna cu alte flori, frunze sau alte elemente ce pot ruina fotografia.
- foloseste un obiectiv cu diafragma rapida (f 1.8 ) si foloseste-te de un teleobiectiv pentru a obtine adancime de camp – si astfel vei izola optic floarea
- foloseste-te de functiile de izolare din software – in post procesare se poate adauga o neclaritate de fundal (blur) sau mai nou, unele programe de camere foto de mobil au aceasta functie (vezi Huawei)
4. Alege lumina potrivita
Lumina potrivita este totul! Exista urmatoarele perioade ideale cand poti fotografia:
- fotografiaza la rasaritFotografia la rasarit nu are cum sa dea gres. Lumina este ideala, suava si blanda.
- fotografiaza in contraluminaFotografia in contralumina este dramatica, si creaza un contur luminos in jurul florii. De asemenea contralumina poate fi obtinuta doar la ore potrivite cand soarele nu bate perpendicular pe floare.
- fotografiaza la apus
Fotografia florii la apus te ajuta foarte mult. Vei obtine o lumina ca la rasarit. Si este mai usor sa faci fotografie la apus, ca nu va trebui sa te mai trezesti cu noaptea in cap!
- fotografiaza dupa apus (preferabil tot in contralumina chiar de numai vezi lumina soarelui te asigur ca acea lumina este perceputa de aparatul foto!)
Dupa apus, avem o lumina albastruie – “blue hour” – dar avem si o contralumina pe care ochiul nu o percepe, dar aparatul foto o poate surprinde. Fotografiaza floarea in contralumina care vine din directia unde a apus soarele.
- in mijlocul zilei cand soarele este sus pe cer (in functie de anotimp), alege sa faci fotografie la umbra! Nu fotografia lumina in plin soare pentru ca sunt sanse foarte mari sa obtii fotografii arse, fara adancime, fara poveste, fara textura).
5. Compune Imaginea
Rolul compozitiei este crucial. Nu conteaza ce aparat foto ai sau ce telefon mobil ai. Cel mai mult conteaza sa planifici si sa compui bine imaginea. O compozitie reusita a imaginii iti va asigura o mai buna expresie vizuala a sentimentelor din acel moment. Compozitia alaturi de ceilalti factori de mai sus face parte din limbajul fotografiei. Fotografia este un hibrid intre arta, tehnica si filosofie. Cu cat stapanesti mai bine toti acesti piloni cu atat te vei putea exprima mai bine prin fotografie!
Pentru inceput de tot iti recomand sa studiezi regula treimilor si daca doresti sa aprofundezi superbul taram al povestii prin compozitie iti recomand Manualul De Compozitie Foto.
6. Realizeaza Fotografia Corect Din Punct De Vedere Tehnic
Pentru a-ti mari sansele sa faci o fotografie buna, trebuie sa stapnesti termeni precum: balans de alb, diafragma, timp de expunere, ISO, triunghiul expunerii si asa mai departe.
Daca ai indoieli pe partea tehnica, studiaza foarte bine manualul foto al aparatului si studiaza si Manualul Tehnic De Fotografie pentru a stapani notiunile tehnice fara de care nu poti evolua in exprimarea vizuala, artistica, fotografica!
Concluzii
Fotografierea florilor este o activitate extrem de placuta mai ales cand esti invaluit de parfumul lor. Dar atentie mare ca pentu a obtine fotografii bune trebuie practica si planificare. Incantarea personala a momentului, nu este solutia pentru o fotografie reusita. O fotografie reusita se gandeste inainte si dupa se executa cu ce mijloace avem la indemana! Spor la fotografiat,
Mulțumesc