5 Sfaturi pentru fotografia de portret

Despre fotografia de portret se pot spune foarte multe. Din punct de vedere tehnic trebuie sa cunosti foarte bine proprietatile luminii si cum sa o controlezi, iar din punct de vedere compozitional, trebuie sa studiezi pozitii pentru fiecare tip de model. In acest articol am rezumat cateva dintre cele mai importante sfaturi pentru un fotograf entuziast care vrea sa invete cum sa fotografieze portrete mai bune, mai frumoase. Cele cinci sfaturi pentru fotografia de portret nu sunt suficiente, dar iti pot forma o idee despre lucrurile pe care sa pui accent de fiecare data cand subiectul tau este o persoana. In acest mod, chiar daca esti in parc sau pe strada, si vrei sa realizezi un portret rapid, spontan, vei stii cum sa pui in valoare trasaturile umane.

1. Atentie la taiere.

Una dintre cele mai importante reguli ale portretisticii (daca nu chiar cea mai importanta) spune ca nu este bine sa tai cadrul la incheieturi, sau oriunde se unesc oasele.

Asadar, evita incadrarea sau decuparea in dreptul incheieturii mainii, la glezna, genunchi si coate.

Chipul in poti taia in zona fruntii, sau, sa lasi in cadru doar o jumatate verticala de fata (pe baza simetriei).
Cel mai bine este sa incadrezi mai larg, sa ai loc de taiere dupa ce ai facut poza. Daca o tai de la bun inceput direct in aparat, nu mai poti recupera acasa, cand faci procesarea imaginii.

STOP pozelor urate!

OPRESTE-TE sa faci fotografii NASPA! 
Ia gratuit acest ghid, ca si tu sa-ti bucuri ochii!

In plus, daca esti pe strada si vrei sa surprinzi rapid un portret spontan, nu ai prea mult timp la dispozitie sa gandesti incadrarea. Asadar, o incadrare mai larga iti va lasa loc de taiere si recompunere ulterior.

2. Persoanele scunde se fotografiaza de cele mai multe ori fie de la nivelul lor, fie de mai jos.

Rare sunt cazurile in care o persoana scunda va arata bine daca este fotografiata de un fotograf mai inalt in pcioare. In aceasta categorie intra copiii, animalele, si nu numai.
Iata ce poti face in acest caz:

 • Urca “modelul” pe trepte, bordura sau alt obiect.
 • “Modelul” va sta in sezut, iar fotoraful se va apleca in pozitia ghemuit.

Atunci cand fotografiezi copii in parc, de regula, vei aplica a doua varianta. Prima varianta se aplica mai mult pentru sedintele foto dinainte stabilite, avand deja in minte aumite pozitii, precum si un cadru/fundal.

3. Cat de fotogenic este sau nu este subiectul?

Orice persoana poate sa arate bine in fotografie, chiar si needitata, daca:

 • Este imbracata corespunzator
 • Coafura este aranjata
 • Machiajul acopera imperfectiunile
 • Pozitia corpului si a capului sunt avantajoase

Toate aceste detalii pot pune in valoare modelul si atentia la toate conduce in final la un portet reusit. Secretul? Comunicarea. Comunica cu persoana pe care o fotografiezi si ajustati impreuna fiecare amanunt.

Nu exista persoana “ne-fotogenica”. Exista doar o proasta comunicare intre fotograf si acea persoana. Fotograful trebuie sa stie ce pozitii si ce trucuri pot pune in valoare trasaturile frumoase, respectiv ce pozitii si ce trucuri pot sa estompeze trasaturile mai putin frumoase. Si apoi, in cele din urma, trebuie sa stie sa transmita indicatiile potrivite persoanei pentru ca aceste pozitii si trucuri sa poate fi puse in practica.

4. Focus pe ochi, indiferent de directia privirii.

Chiar daca privirea persoanei pe care o fotografiezi nu este indreptata catre aparat, focusul trebuie sa fie pe ochi. Daca aparatul iti permite (si majoritatea aparatelor permit), selecteaza  manual punctul de focus (AF point).

O alta varianta ar fi sa focalizezi avand ochii in centru, apoi, blocand acea focalizare, recompune imaginea. Daca persoana misca, metoda aceasta nu mai functioneaza, deoarece recompunerea dureaza mai mult decat simpla focalizare directa.

De obicei, ochii vor fi in partea de sus a cadrului intr-o imagine corect compusa, iar aparatul foto are tendinta de a focaliza pe nas sau urechi.

Functia de detectie faciala este si ea de ajutor in focalizarea corecta pentru portrete.

5. Alege obiectivul potrivit si elimina filtrele.

Pentru portrete exista obiective speciale care te ajuta sa obtii o buna izolare a subiectului fata de fundal. Intereseaza-te care sunt obiectivele de portret compatibile cu aparatul tau.

Atunci cand ai ca scop realizarea de portrete, inafara de alegerea obiectivului cu focala potrivita si o diafragma cat mai deschisa, mai sunt de luat in considerare si urmatoarele aspecte:

 • Nu folosi un obiectiv foarte “sharp”. Claritatea excesiva nu face decat sa scoata in evidenta toate imperfectiunile pielii, mai mult chiar decat cum se vad ele cu ochiul liber.
 • Nu folosi filtru polarizator. Si acest accesoriu are un efect nedorit asupra aspectului pielii.
 • In schimb, poti folosi, optional, un filtru “soft focus”, sau obiective “vintage” care au efectul opus: netezesc pielea.

 

Avatar

About Laura Mateescu

Pasiunea pentru arta, si implicit fotografie, a inceput din copilarie. De la rangul de pasiune, dorinta arzatoare, s-a ajuns la hobby, si de la hobby la profesie. Din 2008 si pana acum, pregatesc constant informatii digerabile, care sa vina in ajutorul celor care, la fel ca mine, isi doresc sa invete tainele din spatele imaginilor patrunzatoare.

2 thoughts on “5 Sfaturi pentru fotografia de portret

 1. Multumesc pentru sfaturi , erau de ” aur ” acum 65 de ani , atunci cand am facut primele mele poze ! Acum , fac poze fara pretentii artistice , doar , pentru aducere aminte ! Va doresc toate cele bune si , chiar imi place initiativa Dv. ! Pacat de ” moartea ” fotografiei in stil ” analog ” !

  • Multumim si noi! Inca mai exista mici sclipiri in fotografia pe film alb-negru, mai mult in strainatate decat la noi. Speranta moare ultima.

Leave a Comment