5 Ponturi pentru sedinte foto planificate

Sfaturile de fotografie pe care ti le propun in acest articol sunt esentiale pentru obtinerea unor portrete memorabile, de bun gust. Ele nu sunt deloc prea tehnice, si, cu toate astea, rareori le gasesc aplicate.

1. Asorteaza tinuta modelului la fundalul din locatie

Imbracaminte simpla, in culori neutre

Cand auzim cuvantul “asortare” ne gandim in general la alegerea culorii si texturii hainelor astfel incat acestea sa se potriveasca. Pentru un fotograf insa, asortarea este completa doar daca culoarea hainelor se potriveste si cu fundalul/contextul in care urmeaza sa fie fotografiata persoana.

Fundalul poate fi unul natural (cand faci portretele afara, intr-o locatie aleasa dinainte), sau de studio (cand folosesti panouri sau fundale textile in culori uniforme sau tematice).

Iata un sfat : cunoscand coloritul fundalului (fie ca este afara, fie in studio), sugeaza modelului tau in ce culori sa se imbrace. Facand acest lucru, eviti situatii neplacute in care modelul vine la sedinta foto in culori prea puternice, cu dungi sau alt model incarcat.

STOP pozelor urate!

OPRESTE-TE sa faci fotografii NASPA! 
Ia gratuit acest ghid, ca si tu sa-ti bucuri ochii!

Exista culori care se vor potrivi de fiecare data, indiferent de fundal: alb, bej, gri, negru, sau, uneori, culori pastelate (nuante deschise de roz, verde, albastru).
Mai exista si un caz special: rosul. Aceasta culoare este folosita pentru a atrage atentia, insa cu precadere atunci cand in imagine trasaturile modelului nu fac neaparat subiectul fotografiei.

2. Linistea aparatului = relaxarea modelului

Chiar daca te-ai dus la o sedinta foto planificata de portret, cauta sa surprinzi emotii autentice pe chipul modelului.

Pentru acest lucru, seteaza aparatul in modul silentios. Modelul, daca nu aude sunetul declansator, isi va da seama mai greu de momentul in care este fotografiat si va avea o expresie naturala.

Mai mult decat atat, cauta sa ceri o parere despre ceva (un film de exemplu) pentru a “scoate la suprafata” emotia dorita.

3. Foloseste contralumina

Portret in contralumina

Una dintre modalitatile cele mai de impact de a obtine un portret impresionant este sa asezi o sursa de lumina chiar in spatele capului celui fotografiat. Acest mod de iluminare este mai dramatic decat clasica iluminare de studio. Gandeste-te ca nu vrei sa faci doar “poze de buletin”.

Cu alte cuvinte, vei face o fotografie in contralumina, neexcluzand iluminarea frontala. Daca esti afara (si nu in studio), ai nevoie si de blit pentru a ilumina chipul, astfel incat sa nu obtii doar o siluata. Aceasta lumina trebuie sa fie blanda, in contrast cu cealalta.

Efectul de aura este cu atat mai puternic, cu cat sursa de lumina din spate este mai puternica. In exemplu, sursa de lumina din spatele copilului este un lampion stradal (zero investitie in lumini scumpe).

4. Difuzare sau umbre tari?

Portret in lumina dura

De cele mai multe ori, o lumina moale si uniforma, obtinuta cu difuzie si blende, este preferata pentru portrete. Acest tip de iluminare reveleaza toate detaliile fetei aflate in umbra, inlaturand in acelasi timp zonele prea intunecate. Nu este insa neaparat o regula.

Ba chiar se poate spune ca o lumina ceva mai tare, controlata, laterala, va sublinia anumite trasaturi.
In aceasta ordine de idei: acest tip de iluminare se potriveste portretelor masculine, accentuand masculinitatea (vezi exemplul alaturat).

Nu de putine ori aceasta iluminare este asociata si cu un fundal negru, astfel incat trecerea umbrelor negre in fundal sa fie facuta “pe nesimtite”.

Asadar, in functie de atmosfera pe care o doreste clientul/modelul, alege nu doar fundalul/locatia potrivita, ci si tipul de iluminare care pune mai bine in valoare acea atmosfera.

S-ar putea ca modelul sa nu stie ce sa alega decat daca ii arati exemple. Doar prin puterea exemplului clientii vor intelege ce fel de fotografii isi doresc. De aceea, ai in vedere sa faci cateva fotografii cu un prieten/prietena, experimentand aceste variatiuni.

5. Pozitia si expresia relaxata se obtine si se mentine

Postura relaxata si zambet natural

Fotografiile ca “de buletin” sunt cel mai de nedorit atunci cand vine vorba de portrete, sau, chiar de autoportrete. Pentru a le evita, ce mai important este sa corectezi pozitia corpului in asa fel incat modelul sa fie cat mai relaxat.

Un mod facil de a obtine un rezultat bun este sa tii minte urmatoarea pozitie:

Corpul inclinat (umerii nu sunt la acelasi nivel), chipul surprins din semi-profil, nu direct din fata, dar privirea indreptata spre aparat. Pozitioneaza chiar tu modelul daca acesta nu este unul experimentat (cum de multe ori este cazul – doar nu faci fotografii doar modelelor profesioniste).

Zambetul nu trebuie sa fie unul larg. Aminteste-i sa zambeasca delicat, natural. Acest lucru insemna ca trebuie sa ai in permanenta o buna comunicare cu ea sau el, nu sa stai non-stop cu ochii si mintea in aparatul tau. Doar asa poti mentine relaxarea pozitiei si a expresiei dupa ce le-ai obtinut. Subliniez “mentine” pentru ca aici apar de obicei greutati.


CONCLUZIE: Data viitoare cand planifici o sedinta foto, ai in vedere aceste sfaturi. Atentia la detaliile legate de cromatica, pozitie, expresivitate si in cele din urma lumina potrivita (dintre toate tipurile de iluminare pe care le ai la dispozitie), sunt mai importante decat o eventuala expunere gresita. Daca vrei sa faci fotografii de portret cu adevarat memorabile, investeste in largirea cunostintelor despre aceste astepte estetice, nu doar in aparatura.

Vezi portofoliu portrete si fotografii realizate de catre noi AICI.
Avatar

About Laura Mateescu

Pasiunea pentru arta, si implicit fotografie, a inceput din copilarie. De la rangul de pasiune, dorinta arzatoare, s-a ajuns la hobby, si de la hobby la profesie. Din 2008 si pana acum, pregatesc constant informatii digerabile, care sa vina in ajutorul celor care, la fel ca mine, isi doresc sa invete tainele din spatele imaginilor patrunzatoare.  ►  Vezi Portofoliu Fotografii TLM

Leave a Comment