5 Motive Pentru A Fotografia Pe Film La Orice Vârstă

În materialul ce urmează o să-ți ofer câteva motive pentru care trebuie să alegi fotografia pe film pentru tine, sau pentru copilul tău.

Fotografia pe film este ingredientul secret pentru disciplinare și evoluție în arta fotografică atât pentru copii cât și pentru oameni mari!

Dacă până acum a ignorat-o și poate ai luat-o în râs, grăbindu-te să faci fotografii cu un telefon sau un aparat digital, iată mai jos câteva motive pentru care trebuie să lași digitalul și să te apuci de film!

1. Nu Poți  Vedea Fotografia Pe Care Ai Făcut-o!

Principalul atu al aparatelor digitale este și obstacolul numărul unu în evoluția fotografică – vezi ce faci!

STOP pozelor urate!

OPRESTE-TE sa faci fotografii NASPA! 
Ia gratuit acest ghid, ca si tu sa-ti bucuri ochii!

Avantaje să nu vezi fotografia pe care ai făcut-o:

 • te forțează să stai în mintea și procesul tău creativ
 • nu te deconectează de la moment
 • nu te deconectează de la interacțiunea cu mediul înconjurător
 • te eliberezi de sclavia privitului la ecran
 • te eliberezi de frustrările 90% fotografii ratate și poate doar 10% bune
 • te încarci de așteptare și bucurie când vor ieși fotografiile de la developare (vezi aici alte 10 motive pentru care vrei să faci fotografie pe film)

Iar dacă nu ești convins încă, haide să vedem ce preferă profesioniștii și ce aparate digitale „speciale” s-au creat pentru ei”

2. 8000$ vs 200 lei ! Leica M10-D (Digital Fără Ecran) vs Aparat Pe Film !

Leica M10-D este un aparat digital care copiază experiența utilizării aparatelor pe film – nu are ecran LCD și costă 8000$ – doar corpul de cameră!

Poate crezi că cei de la Leica sunt nebuni pentru că au creat un astfel de aparat foto! Cert este că se vând! Deci există o piață de profesioniști și/sau puriști care consideră că merită să plătească acești bani pentru experiența fotografiei ca pe film, pe digital! 

De ce? Tocmai pentru toate motivele pe care le enumăr aici și mai ales pentru experiența fotografierii astfel!

Dar aceast această experiență nu este doar o plăcere oarecare, ci cum vei vedea mai jos este un proces care te educă și te ajută să te dezvolți mai bine ca fotograf!

Poți obține această experiență fără să fii nevoit să dai 15 000$ (corp + obiectiv) ci cumpărând un aparat funcțional pe film – de exemplu un Zorky, un Fed, un Nikon FE2 sau orice alt aparat foto pe film preferi!

3. Construcția Și Sistemul Te Forțează Să Încetinești

Sistemul este peste voința ta în general! Puțini sunt oamenii care nu sunt influențați de un sistem și construcția acestuia!

Nu știu dacă ai auzit de experimentul psihologic închisorii de la Standford:

Experimentul Stanford (în original, în engleză Stanford Prison Experiment) a fost un experiment psihologic care a produs câteva descoperiri senzaționale în domeniul psihologiei umane. S-a descoperit o schimbare radicală a comportamentului individului în condițiile de viață dintr-un penitenciar. Experimentul a fost inițiat în anul 1971 de psihologul american Philip Zimbardo, de la Universitatea Stanford. Din cauza escaladării conflictelor, a fost necesar ca experimentul să fie întrerupt mult mai repede decât fusese inițial proiectat. wikipedia

Pe scurt experimentul demonstrează cum construcția sistemului influențează drastic comportamentul oamenilor.

Ce legătura are acest aspect cu fotografia pe film și cea digitală?

Legătura este tocmai în ideea că sistemul determină comportamentul tău – deci sistemul fotografic, film, sau digital va determina cum vei fotografia.

Este fals să considerăm că pe digital vom avea disciplina, educația, atenția și creativitatea pe care o încurajează filmul.

De aceea s-a inventat Leica M10-D și Fuji XPRO 3 și poate alte camere care vor mai apărea – prin construcție încearcă să aducă iar în digital beneficiile sistemului de fotografiat pe filmoare reușesc?

Poate reușesc să se apropie suficient, dar cert este că nu sunt unelte accesibile studenților în fotografie datortiă prețului.

4.  Conștientizezi Că Fiecare Cadru Contează – Nu Faci Cadre De Siguranță

Ceea ce filmul îți oferă și digitalul nu, este că fiecare cadru contează. Cât de asemănătoare în utilizare este o Leica M10-D cu un aparat pe film, cert pierde la numărul de poziții. Pe digital poți face mii de cadre, iar pe film ești limitat la 36 de poziții care știi că te costă cu fiecare clic pe care-l faci!

Mai mult, te costă și timp – trebuie să developezi filmul acasă sau să-l duci la un laborator.

Tot acest efort te va forța atunci să fii disciplinat și să faci fotografiile care contează cu adevărat pentru tine și viziunea ta artistică!

5. Ești Forțat Să Gândești, Să Planifici, Să Faci Construcții Mentale

Operele de artă nu se nasc la întâmplare. Ci se nasc prin inspirație, planificare, imaginație, gândire și mult efort!

Când faci o fotografie pe care nu o vezi cu ochii, îți forțezi mintea să o vadă! Și mintea este ceea ce creează nu ochii. Mintea poate recunoaște, prin ochi, o scenă, o situație, o poveste – dacă ea se relevă în realitate, sau pe ecranul LCD.

Fujifilm Superia 400. Praktica MTL5. Zeiss 35mm

Dar pe film, nu ai ecran LCD și atunci fie îți pui mintea la treabă să se gândească cum ar arăta într-un cadru o scenă și despre ce ar putea fi fotografia, fie nu faci nici o fotografie.

Iată ce ar trebui să începi să planifici când faci fotografie pe film:

 • cum aranjez elementele
 • cum aștepți să se aranjeze elementele într-un cadru
 • cum stai cu lumina ! (A greși expunerea pe film este dureros!)
 • cum fac compoziția
 • sunt atent să fie dreaptă fotografia?
 • cum stau cu expunerea – pentru ce expun? umbre? lumini?
 • și multe alte întrebări care vin în minte…

Toate aceste întrebări când folosești digitalul capătă o importanță secundară deoarece „știi” că are grijă camera de tot și oricând poți apăsa continuu pe buton – iar dintr-o sută de poze una tot o fi bună! Iar dacă faci fotografii RAW atunci poți oricând corecta expunerea.

Dar când ești pe film și când ai conștientizarea faptului că dacă greșești, vei regreta timpul investit, banii investiți, scena mult așteptată, atunci mintea va înepe să lucreze și să creeze.

Film Agfa APX 400. Zorki + Jupiter 50mm.

Antrenând mintea îți antrenezi și abilitățile și chiar dacă la început nu-ți va ieși cum ai speriat, acest efort depus, această investiție depusă în dezvoltarea ta va da roade mai încolo – greșești o dată, greșești de două ori dar a treia oară deja vei fi mai bun! Pe când pe digital, vei putea greșii la nesfârșit și s-ar putea tot să nu înveți nimica! De ce? Pentru că nu te doare – pentru că procesul este atât de ușor încât ești confortabil să arunci la gunoi 99% din fotografii!

Ce este interesant, este că dacă te disciplinezi folosind filmul – vei deveni mai disciplinat și pe digital!

De aceea îți recomand să pui mâna chiar acum pe un aparat foto pe film și să începi aventura, savurând experiența!

 

 

 

Leave a Comment