5 Beneficii Ale Editării Fotografiilor În Adobe Lightroom

Am discutat despre programele de editare fotografii și ce opțiuni avem fie că suntem amatori, entuziaști sau profesioniști în articolul despre aplicații editare fotografii.

În acel articol am concluzionat căci oricum ai lua-o Adobe Lightroom și suita Adobe este totuși nucleul aplicațiilor de editare fotografie și de producție conținut (video, audio). Și chiar dacă mergi pe abonament la vedere, nici celelate aplicații nu sunt mai prejos cu licența lor „perpetuă”.

Adobe Lightroom poate fi descărcat gratuit pentru 7 zile de aici.

Haide să vedem acum ce beneficii ai să editezi fotografiile în Adobe Lightroom modulul Develop.

1. Editarea Fotografiilor Se Face Rapid

Editarea fotografiile în Adobe Lightroom se face rapid – asta bineînțeles presupune că deja știi ce faci. Hai să vedem ce înțelegem prin rapid (o dată ce cunoști programul):

  • din modulul library la un click distanță și instant intri în modulul develop – unde ai toate uneltele pentru a ajusta precum dorești imaginea
  • ai scurtături pentru cam toate uneltele despre care vom discuta un pic mai jos
  • aflându-te în catalogul Adobe Lightroom poți trece ușor de la o fotografie la altă fotografie
  • poți sincroniza editările pe zeci și sute și mii de fotografii
  • poți aplica instant preseturi  pe zeci și sute și mii de fotografii
  • poți intra prin scurături din tastură sau din meniu contextual în Adobe Photoshop sau alt plugin
  • pe lângă sincronizare, se pot edita simultan multiple fotografii
  • conectare la controller midi sau consolă specializată de editare

Au și alte programe această funcție dar cel mai bine implementată este de către Adobe.

De ce este utilă o astfel de funcție? Dacă ești fotograf de eveniment și ai 10-50 de cadre în aceeași scenă ca și culori și luminozitate, este ideal să poți edita simultan 50 fotografii deodată și pe urmă să le alegi pe cele mai bune.

Mai mult decât atâta, dacă faci o ședință foto în aceleași condiții de lumină poți de asemenea corecta și ajusta instant toate fotografiile din acea tură.

2. Editarea Cu Filtre Graduale

Editarea fotografiilor în Adobe Lightroom cu filtrele graduale este excelentă.

Pur și simplu, aceste filtre graduale merg de minune. Pe lângă aceasta ai posibilitatea să le ajustezi și cizelezi foarte ușor și intuitiv.

Adobe Lightroom este singurul care are cel mai bine implementate aceste filtre – Capture One abia de curând a implementat filtrul radial.

Pe lângă acest lucru, aceste filtre suportă „preset-uri” și poți face rapid ajustări cu ele.

3. Poți Aplica Editări Foto Selective Cu O Suită De Unelte

Editarea selectivă a fotografiei este cea care face diferența. Pentru acest lucru ai o suită de unelte care te pot ajută să faci modificări de: contrast, luminozitate, saturație, textura, zgomot de imagine etc. selectiv – doar în anumite zone a imaginii!

Pentru aceasta ai următoarele unelte:

  • pensulă
  • filtre graduale
  • filtre radiale
  • selecții în funcție de culoare și luminozitate

4. Unealta De Spot Removal Face Minuni Cu Artefactele Nedorite

Dacă dorești să:

  • elimini fire de curent electric de pe cer
  • coșuri și bube de pe față
  • păsări
  • crengi
  • pete de praf de pe senzor
  • orice alte obstacole de dimensiuni reduse care strică fotografia și compoziția

Atunci ai la îndemână apăsând tasta Q unealta spot removalaceastă unealtă face minuni (și nu cunosc vreun program care să o aibă implementată la fel de bine ca Adobe).

Iar dacă în cel mai rău caz, obiectul pe care dorești să-l elimini este mai dificil ai oricând la îndemână Adobe Photoshop – cu funcția „content aware fill”.

5. Editarea Foto Pentru Panorame,  HDR Și Panorame HDR

HDR este greșit confundat cu imaginilea acelea dramatice și artificiale. Tehnica HDR (high dynamic range) presupune realizarea unor serii de fotografii (braketing) pentru a fi pe urmă compuse într-una singură pe calculator – apelezi la această tehnică, tocmai datorită faptului că senzorul aparatului foto nu poate capta întreaga luminozitate a scenei.

Atunci este nevoie să faci o serie de fotografii la distanță de 1 stop între ele pentru a putea capta detalii atât în zonele luminoase cât și în zonele întunecoase.

O dată ce ai realizat acest lucru în Adobe Lightroom accesezi funcția apasând tasta CTRL+H și imaginea HDR este compusă automat putând să obții maximum de detalii din acea scenă contrastantă!

Pe urmă avem funcția de panoramă – pentru unirea unei serii de imagini destinate unei panorame. Și mai mult decât atâta poți face o panoramă HDR – foarte utilă când ai un apus!

Pentru a obține aceste fotografii apeși doar câteva taste și Adobe Lightroom îți compune și ajustează imaginile (ba le mai și organizează pe grupuri!).

Concluzii

Acestea sunt doar câteva premise și beneficii pentru care merită să utiliezi Adobe Lightroom. Și sunt atât de importante încât chiar dacă i-am crezut pe ambasadorii altor branduri utilizând și alte programe, mi-am dat seama că Adobe Lightroom satisface nevoile oricărui fotograf – atât la început de drum (care testeaza diverse tehnici și stiluri) cât și profesionist (care are de livrat rapid sute și mii de imagini).

Mai adaug și faptul că în timp ce alții caută să-i depășească pentru aplicația de PC, Adobe dezvoltă aplicația online/cloud pentru android, PC, IOS, Mac etc care merge pe aceleași concepte doar optimizată pentru diverse aparate.

Și aș mai preciza și faptul că Zeiss va scoate o cameră foto cu Adobe Lightroom instalată ca soft al camerei foto. De asemenea, Leica și alte branduri folosesc fișiere RAW DNG – tip de fișier RAW foarte bine suportat de către Adobe.

Deci iată de ce, vrei să cunoști și să stăpânești Adobe Lightroom. Nu vom scăpa prea curând de ei, pentru că sunt singurii care la ora actuală (deși bineînțeles nu perfecți) îți oferă ce ai nevoie pentru a edita într-un timp util, eficient și coerent fotografiile.

Leave a Comment