4 Trucuri Simple Pentru A Face Fotografii Culinare Delicioase

Vrei sa adaugi fotografiile culinare in portofoliul tau fara o investitie suplimentara in echipamentul foto? Ei bine, poti face acest lucru si fara a cumpara de la bun inceput un sistem de iluminare scump, cort foto si alte obiective. Acestea te ajuta, dar, nu sunt absolut necesare pentru realizarea unor fotografii culinare impresionante.

Daca iti place sa faci fotografii cu mancare, poti incepe cu obiectivul standard al aparatului, si o masa asezata langa fereastra. Iti voi da patru sfaturi pe care daca le aplici, vei obtine fotografii delicioase, doar cu aparatura pe care deja o detii.

Foloseste-te de lumina naturala

Farfuria cu mancare – iluminare corecta cu umbre moi.

Poti folosi mai multe lumini artificiale laterale pentru a pune in lumina mancarea pe toate partile. La acestea poti adauga difuzoare de lumina pentru a obtine umbre mai putin dure. Dar, cele mai usoare si totodata mai frumoase fotografii sunt cele iluminate in mod natural de catre soarele care patrunde prin fereastra.

Cea mai simpla scena culinara, folosita chiar si de catre profesionisti, este urmatoarea: o masa asezata in fata ferestrei, si un reflector asezat pe partea opusa ferestrei. Fotograful va sta cu aparatul la stanga sau la dreapta ferestrei, astfel incat principala lumina este laterala. Aceasta simpla aranjare va crea o iluminare uniforma, ideal de puternica si revelatoare.

Daca soarele bate prea puternic prin fereastra, poti acoperi deschiderea acesteia cu o perdea/draperie transparenta. Aceasta va juca rol de difuzor de lumina. De cealalta parte, panoul reflectorizant are rolul de a reduce contrastul si a revela detaliile din umbra.

Instaleaza o masa fara picioare si pune aparatul pe trepied

Aranjament culinar cu perspectiva aeriana.

Fotografiile culinare din perspectiva aeriana sunt “la moda”. Dar, este dificil sa te urci cu picioarele pe scaun si sa te apleci, facand un fel de echilibristica, pentru a aduce aparatul in pozitia necesara capturarii intregii scene de pe masa. Fotografia culinara devine mai placuta daca iti aranjezi o scena la nivelul podelei. Un fel de masa fara picioare, pe care o asezi unde doresti, si pe care pui mancarea pe care o vei fotografia. Apoi, pentru a nu avea dureri de spate de la aplecarea asupra subiectului in incercarea de a incadra cat mai perpendicular, monteaza si un trepied cu brat telescopic. Ataseaza aparatul la bratul telescopic cu fata in jos, si regleaza bratul in asa fel incat acesta sa fie paralel cu pamantul, deasupra scenei.

Devino un stilist al scenei culinare

Cereale in bol de sticla, cu lingura de lemn, pe o masa de lemn.

Fotografierea unei singure farfurii cu mancare in ea este putin cam banala, oricat de bine ar fi ea expusa. Poti creste gradul de interes pentru fotografiile tale daca adaugi in compozitie si alte elemente precum ingredientele din care a fost facuta mancarea, alte farfurii si/sau obiecte care au legatura cu aceasta. De asemenea, fundalul joaca un rol important in fotografia culinara. O farfurie alba pe un fundal alb iti da senzatia de eleganta si rafinament. Pe de alta parte, un fundal texturat (de exemplu, textura lemnoasa), iti poate da senzatia de rustic, traditional, etc.

Creaza o armonie a culorilor

Ravioli cu umplutura de branza si verdeata.

Cunosti expresia “arta culinara”? Gatitul este considerat o arta, fotografia este considerata o arta, iar fotografia culinara este atunci… tot arta! Iar arta se bazeaza pe armonie. Armonia inseamna atat o copozitie echilibrata din punct de vedere al pozitionarii elementelor din cadru, cat si o compozitie in care culorile se potrivesc intr-un mod placut. Cu alte cuvinte, culoarea fundalului  schimba atmosfera, iar elementele secundare complementeaza frumos subiectul.

In fotografiile cu mancare, culoarea fundalului poate sa puna mai bine in evidenta anumite detalii ale mancarii din farfurie, in special daca este una contrastanta cu aceasta.

Exista cateva “retete” de armonizare a culorilor care se pot aplica cu usurinta in fotografia culinara. Este vorba de invatarea si aplicarea notiunilor de “culori complementare” si “culori analoage”. De exemplu, vei afla faptul ca verdele maslinelor merge bine cu un fundal din gama maro-bej. Sau, galbenul unor spaghete arata bine pe o fata de masa mov-pastel.

Mai multe “retete”, sfaturi si exemple de a face mancarea mai apetisanta prin alegerea culorilor potrivite vei gasi in cartea FOTOCULINAR.

CONCLUZIE: Facand fotografii culinare, poti constata rapid ca aceste cateva sfaturi nu sunt deloc dificil de implementat. In plus, implementarea lor nu preupune achizitionarea de aparatura complexa si scumpa, si nici nu te obliga la setari complicate ale aparatului foto. Fotografia culinara este placuta, usoara si… apetisanta!

 

 

Leave a Comment