Inainte de a regla ISO corect, este bine sa stii ca sunt 3 factori pe care trebuie sa-i controlezi. Acestia sunt: valoarea ISO, diafragma si viteza obturatorului (timpul de expunere). Descarca fituica de lucru aici si incepe s-o pui in aplicare cand mergi sa faci fotografii.
Indiferent daca fotografiezi in modul Auto, Program, Prioritate de Diafragma, Prioritate a Timpului de Expunere sau chiar Manual, exista si setari la care nu te gandesti prea des. Totusi, daca uiti sa le verifici inainte de a fotografia, rezultatele finale pot avea mult de suferit.
Mai jos gasesti 3 setari pe care iti recomand sa nu uiti sa le verifici inainte de a apasa butonul declansator:
1) Face Auto Focus
Cred ca aceasta este una din cele mai grave setari pe care le poti lasa deschise. Aceasta setare nu ar trebui sa fie niciodata activata, decat daca vrei sa te joci cu ea. De ce? In primul rand, pentru ca determina camera sa functioneze incet si, in 99% din cazuri, rezultatele sunt dezastruoase – fete neclare.
Setarea aceasta poate fi activata cand faci fotografie unui grup care nu se afla in miscare, iar CPU-ul camerei decide centrul.
2) Cu Blitz / Fara Blitz
Blitzul este bun atunci cand faci poze unui decor intunecat sau in camere intunecate. Din pacate, blitzul distruge umbrele, iar umbrele dau forma, contrast si emotie unei fotografii.
Oricand este posibil, incearca sa nu folosesti blitzul. Daca ai un dispozitiv separat pentru blitz, aceea este alta situatie.
Un truc cu privire la blitz este acela de a pune o coala de hartie alba in fata blitzului atunci cand faci o fotografie. Incearca si spune-mi ce rezultate ai. Este un truc folosit de profesionisti… Prietenii tai vor fi uimiti, crede-ma. Doar incearca.
3) Dimensiunea Imaginii
Cred ca aceasta este una din cel mai des intalnite greseli. Poate ca ai fost la un eveniment si ai facut multe fotografii, dar nu ai setat dimensiunea imaginii. Poate ca nu ai setat-o niciodata si este la o valoare implicita.
Cand ajungi acasa si vezi cat de mici sunt fotografiile, esti ingrozit! Ar fi fost mai bine daca ai fi folosit si de data asta telefonul mobil, nu-i asa? 🙂
Verifica intotdeauna dimensiunea imaginii si selecteaza cea mai mare valoare disponibila. O fotografie de calitate superioara este cruciala. Daca ai o fotografie mica, nu poti face mai nimic cu ea. Poti micsora o fotografie mai mare, dar nu poti mari o imagine mai mica… de fapt, poti face asta, dar calitatea fotografiei va avea si mai mult de suferit.
Dupa ce te uiti la fotografii, ramai socat. Ai o camera buna pe care ai dat multi bani, ai o groaza de fotografii, dar nici una de care sa fii mandru. Cunosc sentimentul! Vrei sa impresionezi, vrei sa faci fotografii reusite, vrei sa ai amintiri care sa merite sa fie impartasite, dar nu ai decat niste fotografii care par facute cu un telefon mobil.

Care mai e rostul achizitionarii unei camere foto? Doar pentru ca blitul e mai puternic decat cel al unui telefon mobil? E pacat!

Inainte de a regla ISO corect, este bine sa stii ca sunt 3 factori pe care trebuie sa-i controlezi. Acestia sunt: valoarea ISO, diafragma si viteza obturatorului. Descarca fituica de lucru aici si incepe s-o pui in aplicare cand mergi sa faci fotografii.

Sfaturile sunt binevenite pt. incepatori.
Sfaturile sunt bune pentru incepatori, dar nu sunt de acord cu folosirea termenului de “apertura” in loc de consacratul “diafragma” si “viteza” in loc de “timp de expunere”. Cat despre lucrul cu blitul, ar fi foarte multe lucruri de spus, acesta are avantaje si dezavantaje. Daca vrei o fotografie corecta folosesti blitul, iar daca vrei o fotografie artistica, folosesti lumina naturala sau lumini artificiale dirijate.Sunt carti intregi doar despre iluminare.
Apertura si diafragma nu sunt, tehnic vorbind, acelasi lucru. Diafragma este strict acea bucata de plastic care limiteaza deschiderea unui obiectiv foto. Apertura este gradul de limitare, si se noteaza cu cifra F si un numar, o fractie numerica mai corect spus.
Vezi DEX: https://dexonline.ro/lexem/diafragma/16699 si https://dexonline.ro/definitie/apertur%C4%83
Deci, este gresit sa spui ca apertura si diafragma sunt acelasi lucru. Apertura masoara gradul de deschidere al diafragmei.
Bun. daca folosim un teleconvertor de 2x pe un 100mm F2 acesta devine 200mm si mai departe ce se modifica ? apertura sau diafragma ?