10 Motive Să Utilizezi Telefonul Ca Instrument De Producție Conținut Foto Și Video

De fiecare dată când public un articol despre telefonul mobil ca instrument util în fotografie, pe pagina noastră de Facebook se găsește cineva să ne atragă atenție că un aparat foto dedicat bate un telefon mobil.

Iar răspunsul corect este că bate și nu bate! Depinde de scopul fiecăruia și modul de evaluare al fotografiei!

Cum evaluăm o fotografie? Am scris despre asta aici! Și experții sunt de acord în unanimitate – nu calitatea tehnică este unicul criteriu pentru a defini o fotografie ca fiind bună! Tocmai de aceea și fotografia pe film a înviat chiar dacă calitatea filmului versus calitatea digitală poate fi considerată inferioară! Este inferioară pentru unii cu un anumit simț estetic, iar pentru alții este superioară – deoarece chiar acel efect de film îl doresc.

Huawei P30 Pro

Concluzia prezentului este următoare: telefonul este un instrument capabil și performant cu ajutorul căruia se pot realiza fotografii, filme și conținut de calitate. Este un  mini computer care are camere foto din ce în ce mai performante, alături de putere de procesare din ce în ce mai puternică.

STOP pozelor urate!

OPRESTE-TE sa faci fotografii NASPA! 
Ia gratuit acest ghid, ca si tu sa-ti bucuri ochii!

Practic, ai la tine un studio foto-video în buzunar! Depinde de tine să știi cum să-l folosești!

Așa că mai jos vreau să-ți ofer câteva idei și sfaturi pentru a scoate maximum din telefonul tău și ce ai de făcut ca să-l folosești la adevărata lui valoare!

Un telefon flagship de generație trecută sau prezentă ajută mult!

Nimic nu bate o unealtă bună! Dacă vezi în telefon o unealtă și nu un accesoriu fashion atunci sfatul meu este să alegi unealta potrivită pentru munca / pasiunea ta! Un telefon puternic care o cameră foto bună și specificații foto bune te va ajuta enorm de mult în acest domeniu.

De asemenea și procesorul și puterea de calcul a telefonului te va ajuta foarte mult.

Practic pe telefon vei putea realiza:

  • fotografii de calitate
  • filmari de calitate
  • înregistrare sunet de calitate
  • prelucrări și editare foto video de calitate folosind aplicații dedicate!

Pentru Fotografia Macro Cu Telefonul Folosește Întotdeauna Lumina Continuă

Un telefon deștept îți permite să folosești lumina continuă când ești în modul macro! Acest aspect este extraordinar! Tocmai că în fotografie macro prin apropiere vei umbri zona pe care vrei s-o fotografiezi. Lumina continuă în fotografia macro este foarte bine venită. Vezi aici mai multe exemple de fotografie macro cu telefonul.

Ghiocei cu Huawei P30 PRO. Am încercat cu Full Frame, M43 Și APS-C. Cea mai reușită fotografie macro a fost cu telefonul cu lumină.

Nici un aprat foto nu vine dedicat cu o lumină continuă la ora actuală! Trebuie să cumperi o lampă circulară sau diverse lumini și flash-uri.

Deci oricând vei putea realiza o fotografie macro de calitate doar cu telefonul pe care-l ai la purtător!

✓ Vezi aici Manualul De Fotografie Cu Telefonul: clic aici pentru detalii!

Videografie Cu Lumină Continuă

Dacă nu ai o sursă de lumină externă, există posibilitatea să activezi led-ul de la telefon și practic ai o sursă de lumină care-ți permite o filmare excelentă. De asemenea, în cazul telefonului pe care-l folosesc Huawei P30 Pro ecranul se poate face alb intens și acesta îmi luminează fața!

Brândușă cu Huawei P30 Pro.

Deci practic pot face vlogging cu o imagine de calitate oricând și la orice oră!

Lumina joacă un rol crucial în calitatea imaginii foto – video!

Pentru un sunet bun folosește o lavalieră dedicată pentru telefon sau căștile

Dacă vrei să te filmezi și să ai un sunet bun îți recomand să folosești o lavalieră dedicată – marca mea preferată este Rode! Dacă nu vrei să investești bani în lavalieră poți folosi căștile „hands free” cu care acesta a venit.

Huawei P30 Pro Zoom.
Huawei P30 Pro

Nu înregistra sunetul direct – cel mai bun sunet îl vei obține cu microfon aflat cât mai aproape de gura ta!

 Peisaje

Având o focală wide-ultrawide telefonul este ideal pentru realizarea de peisaje. Prelucrarea internă de calitate cu ajutorul algoritmilor te scapă de prelucrarea pe care ar fi trebuit s-o faci singur la calculator!

Personal sunt uimit ce bine prelucrează automat fotografiile de peisaje Huawei P30 Pro telefonul pe care-l folosesc în prezent.

Prelucrare fișier RAW Huawei P30 Pro pe PC

Portrete

Telefoanele flagship au foarte multe opțiuni și simulări foto pentru portrete. Nu cred că la ora actuală mai are cineva vreun dubiu că nu se pot obține portrete bune cu telefonul.

Reflexii. Huawei P30 Pro

Fotografie cu timp lung de expunere din mână

Fotografia de noapte cu telefonul este posibilă! Am expus și 7 secunde din mînă cu telefonul! Fotografia întreagă este acceptabilă! Ce-mi pot dori mai mult de la un dispozitiv atât de mic!?

6 secunde din mână. Huawei P30 Pro

Sincer, telefonul este planul de rezervă atunci când un peisaj noctorun te ia prin surprindere.

Telefonul Este Ideal Pentru Fotografia De Stradă Fiind Non Intruziv

Toată lumea stă cu telefonul în mână și face fotografii! Nimeni nu se stresează din cauza această! Dar în fotografia de stradă, daca vrei să folosești o cameră foto vei observa că poți stresa subiectul! De aceea în unele cazuri este bine să folosești telefonul!

Fotografie de stradă. Huawei P30 Pro

Scopul fotografiei de stradă nu este unealta în sine – ci scopul este documentarea evenimentelor, într-o formă estetic compozițională! Cu cât poți să fii mai discret cu atât mai bine!

Telefonul Are Și Zoom

Telefoanele mai nou au și un zoom acceptabil! Zoom-ul de 5x de la Huawei P30 Pro pe care-l folosesc este mult peste așeptări. Practic pot fotografia peisaje și păsări doar cu telefonul. Da, la nivel de pixel nu va fi probabil la fel de bună fotografie ca cea realizată cu un aparat foto dedicat.

Se observă mai sus că fotografia realizată cu telefonul cu zoom este mai plăcută și are culorile mai intense! Pe telefon sau și în tipăritură A4 sunt convins că nu se vor observa diferențe majore. Pot obține practic cam aceeași fotografie în cazul de față!

Aplicații performante și automatizate de editare foto video

Avantajul la telefoane cu „inteligență artificială” este că-mi prelucrează excelent de bine fotografiile – și astfel economisesc foarte mult timp!

9 secunde din mână cu Huawei P30 Pro. Mici prelucrări în Google Photos.

Există o suită extraordinară de aplicații de editare foarte performante pentru telefon! Amintesc doar de suita Adobe care-mi oferă o experiență excelentă în editarea fotografiile jpeg dar și raw!

Mai mult decât atâta utilizarea acestori aplicații pe o tabletă cu ecran mai mare cu un creion digital este o plăcere din câte am înțeles! Deoarece imită experiență editării analog a unei fotografii!

Concluzii

Aș putea enumera foarte multe sfaturi și domenii în care telefonul excelează! Dar cred că cele de mai sus sunt suficiente pentru a-ți deschide ochii de potențialul foto-video al unui telefon!

Fotografia este un joc al compromisului! Ca și creator de conținut, când știu că fotografia arată bine pe telefon dar și pe un ecran de 20 inch și chiar pe un print A3, nu văd de ce m-aș stresa prea mult că la nivel de pixel un aparat foto, bate un telefon mobil. Niciodată creațile mele nu sunt vizualizate la nivel de pixel!

Pentru că dacă ar fi să judecăm pe toți marii artiști clasici la nivel de pixel, atunci ar trebui să desființăm toată arta fotografică și cinematografică! Fiecare a folosit ce unealtă a avut la dispoziție!

Huawei P30 Pro. Apus.

Tehnologia evoluează, dar arta fotografică are o latură filosifcă/spirituală! Această latură spirituală, filosofică, transcede limitele tehnologice ale vremurilor!

Și dacă nu-ți plac telefoanele bune care fac fotografii bune, nici o problemă – ești liber să folosești ce aparat foto vrei tu.

Dar sunt unii oameni care preferă telefonul. Eu personal prefer unealtă potrivită pentru treaba potrivită! Și prefer în kit-ul meu foto să am un telefon foarte capabil pe foto-video, deoarece îmi face treaba mult mai ușoară cu pierderi insesizabile din punct de vedere al calității. Ba mai mult, sunt convins că aceste deficiențe calitative vor fi depășite an de an!

 

✓ Vezi aici Manualul De Fotografie Cu Telefonul: clic aici pentru detalii!

Leave a Comment