6 Metode de a castiga un venit din fotografie

Realitatea este cruda: Fotografia ca profesie, si deci ca job principal este, din pacate, rezervata pentru foarte putini dintre noi.

Cu toate acestea, se pot castiga bani din fotografie si fara a fi un fotograf profesionist “cu diploma”, lucrand part-time in acest domeniu.

Metoda 1: Fotografia ca meserie de baza

Mai intai, sa lamurim ce inseamna a fi fotograf de meserie si, prin contrast, un fotograf de ocazie. Trusturile de reviste, de exemplu, au nevoie in permanenta de un fotograf pentru modelele de pe coperta si din interiorul publicatiilor lunare. Ele vor angaja un fotograf (de moda) si ii vor da constant cate un proiect spre fotografiere. Pe de alta parte, atunci cand o publicatie, sau pur si simplu o companie, are nevoie de un afis, pliant, reclama, etc., ea va cauta sa cumpere fotografii, nu fotografi, deoarece nevoia este una ocazionala. Acesta este si cazul fotografiilor de produs pentru ca, un produs, odata fotografiat, nu mai este nevoie de repetarea actiunii.

O alta categorie de fotografi permanenti este legata tot de publicatii – de data aceasta ziarele de stiri. Acei “paparazzi” sunt defapt fotojurnalisti trimisi de catre redactii pentru a documenta evenimentele “fierbinti”. Conform unor stiri de la TV, aceasta meserie este periculoasa: poti fi atacat, iar aparatul tau (defapt al redactiei) poate suferi daune iremediabile ca urmare a violentei subiectului nervos. Lasand gluma la o parte, chiar este o meserie riscanta pentru acei cativa fotografi trimisi in mijlocul razboaielor.

STOP pozelor urate!

OPRESTE-TE sa faci fotografii NASPA! 
Ia gratuit acest ghid, ca si tu sa-ti bucuri ochii!

Acum, sa vedem ce se intampla cu acei fotografi care nu sunt angajati permanent, ci lucreaza sub titlul de “freelanceri”, fara un venit din fotografie sigur si constant.

Metoda 2: Fotografia de produs si de tip stock

Este simplu: fotografiile sunt imortalizari ale imaginilor vizuale. Vorbim deci despre imagini nemuritoare. Un fotograf poate castiga bani din aceasta imortalizare doar daca vinde cadrele, si nu timpul sau de munca. Acest lucru ne determina sa concluzionam urmatorul fapt: daca vrei sa faci bani din fotografie intr-un mod relativ pasiv, trebuie sa vinzi fotografii de tip stock.

Cel mai usor si facil este sa iti faci un cont pe un site de microstock, si sa iti imparti profitul cu ei. Site-ul iti va promova fotografiile in fata a mii de vizitatori, iar tu vei primi un mic comision din vanzarea lor, pastrandu-ti protejate drepturile de autor.

Daca vinzi pe cont propriu, ai avantajul ca poti stabili singur pretul pentru fiecare fotografie, dar trebuie sa te ocupi de crearea unui contract pentru protejarea drepturilor de autor si a modului in care poate fi utilizata fotografia vanduta. Nu este rocket-science punerea in practica a unui astfel de sistem, dar este greu sa iti faci cunoscute imaginile puse la vanzare.

Metoda 3: Fotografia de eveniment

Prin evenimente intelegem nunti, botezuri, zile onomastice, etc. ale persoanelor obisnuite care isi doresc realizarea unui album foto profesionist. Aceste evenimente sunt si ele ocazionale, iar fotografii sunt cautati pentru a lucra strict pe o perioada determinata: evenimentul in sine. Aceasta munca presupune fotografierea efectiva a evenimentului, prelucrarea fotografiilor si printarea lor. Optional, unii fotografi ofera si albume.

Este cea mai baneasca optiune, dar, te avertizez, concurenta e mare. In plus, chiar daca poti castiva un venit bunicel cu fiecare eveniment, trebuie sa tii cont de faptul ca aceste evenimente se sustin doar intr-o anumita perioada a anului, si daca nu strangi suficienti bani de timp de vara, ramai fara venit iarna cand aparatul foto hiberneaza mai mult decat lucreaza.

Metoda 4: Profesor de fotografie

Exista foarte-foarte putini profesori de fotografie angajati in cadrul institutelor de invatamant, majoritatea fiind defapt freelanceri cu sau fara un studio propriu (asa ca mine). Ei organizeaza cursuri si workshopuri pe perioade de timp limitate (nu dureaza mult sa inveti sa fotografiezi, mai ales in mod intensiv).

Programele educationale variaza de la fotografia de baza pentru incepatori pana la cursuri de specializare care vor scoate noi fotografi cu aspiratii profesionale (eg. curs de fotografie de eveniment, curs de fotografie de portret, curs de fotografie de nunta, etc.). Exista cursuri de tehnici fotografice la clasa sau online, dar cele mai cautate sunt workshopurile de fotografie in aer liber, unde trainerul calatoreste impreuna cu o mana de studenti, iar fotografiile si modul de fotografiere se discuta la fata locului, in functie de situatie.

Din punctul meu de vedere, aceasta este metoda cea mai placuta de a castiga bani din fotografie. Iti trebuie insa un spirit organizatoric si talent de lector. Dincolo de bani, rasplata vine din bucuria de a-i ajuta pe altii sa faca fotografii mai bune. Imi aduc aminte cat de bucuroasa am fost atunci cand primii mei cursanti mi-au aratat progresul lor si mi-au multumit pentru cunostintele dobandite.

Poti organiza cursuri si workshopuri de-alungul intregului an, singurele conditii fiind strangerea unui numar minim de cursanti si obtinerea unui spatiu, sau organizarea unui tur foto, ca locatie pentru activitatea ta.

 

➡ Afla mai multe despre 💡 cursul de fotografie online 💡 sustinut de lectiifotografie.ro si betterphotosacademy.com.

Metoda 5: Fotografia la comanda

Atunci cand un client nu are timpul si rabdarea sa caute fotografia ideala (sau nu o gaseste) pe un site de “stock photos”, el poate apela direct la un fotograf, explicandu-i ce fel de imagine doreste. Mai mult decat atat, din cauza utilizarii in masa a fotografiilor de tip stock, multe companii se orienteaza acum spre exclusivitate. O fotografie exclusiva este o fotografie realizata special pentru un client, iar clientul este singurul cu drepturi de folosinta a acelei fotografii. Fiind vorba de fotografii comandate, exclusive, ele sunt mai scumpe decat cele de tip stock pe care le poti revinde ori de cate ori fara un efort aditional.

Tot din aceasta catogorie fac parte si portretele facute la comanda, indiferent de scopul lor. Totusi, in zilele noastre, nu mai prea gasesti un studio foto care ofera acest tip de serviciu deoarece lumea acum isi face “selfi-uri”.  😡

Metoda 6: Alt “maruntis” castigat din fotografie

Pentru ca vreau ca acest articol sa fie complet, am sa adaug aici si alte surse de venit tangentiale cu fotografia, conform propriei experiente.

  • Adsense pe site-ul tau de fotografie (venit din reclame tip pay-per-click). De exemplu, photoaxe.com.
  • Vizualizarea fotografiilor pe fliiby.com. (tot un fel de venit din clicuri)
  • Afiliere (ofera pe site-ul tau link-uri catre magazinele de aparatura foto si cursuri foto)

Concluzii:

In final, nu pot sa-ti spun decat un singur lucru: un fotograf freelancer castiga din mai multe metode concomitent.

Daca un fotograf de nunta s-ar baza doar pe venitul realizat cu ocazia nuntilor (care se tin vara), ar muri de foame in lunile friguroase ale anului. Pune-ti ouale in mai multe cosuri si incet-incet, cu o baza de fotografii in crestere, vei putea trece de linia care delimiteaza fotografia ca hobby de fotografia ca sursa de venit (instabil dar binevenit).

Fotografia ca profesie inseamna, practic, sa te implici mai mult in domeniul acesta decat ai face-o pentru o simpla pasiune.

Avatar

About Laura Mateescu

Pasiunea pentru arta, si implicit fotografie, a inceput din copilarie. De la rangul de pasiune, dorinta arzatoare, s-a ajuns la hobby, si de la hobby la profesie. Din 2008 si pana acum, pregatesc constant informatii digerabile, care sa vina in ajutorul celor care, la fel ca mine, isi doresc sa invete tainele din spatele imaginilor patrunzatoare.  ►  Vezi Portofoliu Fotografii TLM

Leave a Comment